Найвдалішим часом для лову окуня, безумовно, є зимовий період - саме тоді риба має чималий апетит і легко потрапляє на гачок. Зимою окуня можна ловити починаючи від першого льоду і аж до відлиги. Та найкраще ця риба ловиться саме під час першого льоду, протягом двох-трьох тижнів від його утворення, адже чим ближче до середини зими, тим глибше йде окунь і, щоб впіймати його, потрібно запастися терпінням. Нових обертів риболовля на окуня набирає вже під кінець зими, адже в цей час риба якраз має нерестовий період, є дуже активною і голодною.

Навіть попри те, що популяція окуня у водоймах є чи не найчисленнішою, зимова рибалка на окуня вимагає деяких зусиль і підготовки. Найперше і найважливіше – це вдало вибрати місце для рибалки і підготувати снасті для зимової рибалки.

Місця стоянки окуня зимою

Є сенс шукати найбільші скупчення окуня у відносно мілких частинах водойми, особливо там, де дно не є абсолютно гладеньким, а має деяку рельєфність. А найкращі місця для ловіння окуня зимою мають такі ознаки:

  • прибережні мілкі ділянки, де влітку ростуть водорості;
  • дерева, що лежать на дні і наближені до них ділянки;
  • ділянки, що мають тверде дно на фоні глинястої поверхні;
  • місця поблизу комишів з середньою глибиною 2 метри.

Звичайно, це зовсім не означає, що впіймати окуня на глибині нереально – він там теж є, особливо під час морозів. Проте найзручніше рибалити все-таки на глибині 1-2 метри.

Рибацькі снасті для зимової ловлі окуня

Для зимової рибалки на окуня найрозумніше вибирати легке пластикове вудилище і якомога тоншу волосінь, адже з товстою волосінню зимою можна взагалі не дочекатися кльову. Оптимальний діаметр волосіні для зимової рибалки становить 0,06-0,10 мм., максимум може бути 0,12 мм. Надайте перевагу якісній волосіні відомого бренду, тоді можна не хвилюватися, що вона обірветься, коли на гачок попадеться рибина чималих розмірів.

Для ловлі окуня зимою можна використовувати блешні двох типів – під наживку і без неї. Використання блешні без наживки потребує від рибалки деяких навичок, тому зручніше рибалити з блешнею з наживкою. Для лову окуня найкраще підійдуть невеликі за розміром блешні  до 4 мм в діаметрі і вагою до 0,3 грам.

Увагу риби добре привертає гра блешні, особливо легкі вертикальні подьоргування приманки, її повільне опускання на дно та піднімання. Найчастіше риба клює біля самого дна, або приблизно 5-10 сантиметрів над ним. Проте трапляється, що окунь не бере біля дна, тому час від часу слід піднімати блешню вище й вище, щоб виявити найвдалішу глибину клювання.

На нерухому блешню окунь реагує рідко, зазвичай лише в час останнього льоду, коли активність риби є надзвичайно високою. Але кількість улову на нерухому блешню завжди буде меншою, ніж коли рибалка грає нею.

Прикормка для окуня

Хороша прикормка, без сумніву, збільшить в декілька разів вагу улову, про що переконливо свідчить досвід спортивної риболовлі. Вдалим способом прикормлювання окуня в зимовий період є кормовий мотиль. У перспективну лунку з періодичністю кожні 20-30 хв. підкидується по пучку мотиля. У цьому випадку і лов відбувається за допомогою блешні з декількома насадженими личинками мотиля. А результат не змусить себе довго чекати – клювання набере обертів – лише встигай витягати.

Отож, щоб зимова рибалка на окуня закінчилась успіхом, варто як слід підготуватись і навіть врахувати погодні умови – найкращим часом для лову окуня є тиха і безвітряна погода з невеличким морозом.