Ловля судака на гумку на сьогоднішній день не відноситься до спортивної риболовлі. Але навіть незважаючи на це вона дає можливість отримати досить багатий улов, особливо, коли все необхідне для риболовлі було підібраний правильно. В околицях Одеси, наприклад, можна успішно ловити судака на Хаджибеївському лимані. Про те, як ловити судака на гумку і як її можна виготовити розкажуть фахівці магазину «ETO».

Особливості лову судака на гумку

Ловля судака за допомогою гумки відбувається в основному в сутінках, вночі або вранці, коли сонце тільки-тільки сходить. Судак - це нічна риба, яка виходить в темний час з ям і звалили.

Як зауважили фахівці «Це» найлегше його ловити саме під ранок зі сходом сонця. У цей час риба найближче підходить до берега і може вискакувати над поверхнею води в гонитві за своєю здобиччю.

Днем ловля судака практично неможлива, оскільки риба клює дуже рідко. Зазвичай в цей час вона відпочиває на дні після нічного полювання. Нормальне середовище проживання цієї риби - глибокі місця з кам'яним, чистим дном. В середньому глибина повинна бути близько трьох метрів.

Для насадки можна використовувати різання або звичайний мальок, уклейку, піскаря. Відмінні результати показують три гумки з трьома гачками. Снасть потрібно закинути приблизно на 20 метрів від берега. Далі просто не має сенсу, оскільки вночі судак полює саме поблизу берега.

Виготовлення такої снасті

Важливо підібрати правильно товщину і довжину основної волосіні. Оптимальний діаметр, це 0,4-0,45 мм. Довжина близько 50-70 м. Її потрібно намотати на мотовильце. На волосінь потрібно закріпити дві намистини, між якими поводок з насадкою. На чотири повідця знадобиться рівно п'ять намистин. Між намистинами витримаєте відрізок від сорока до 50-ти см. Щоб намистини не ковзали, через них кілька разів потрібно протягнути волосінь.

Тепер нам потрібно притопити снасть. Для цього відразу за останньою намистиною встановіть грузило. На карабін потрібно закріпити поводок з гачком. Довжина самих повідків становить від 10-ти до 15-ти см, а відрізок між ними від 1,5 до 2 м. На великий вертлюжок на закінчення волосіні прив'язується рибальська снасть гумка. Для малька її діаметр повинен становити близько 0,6 мм. Кінець гумки потрібно закріпити до капроновому шнуру, а шнур до грузила.

Коли вантаж закидається, на березі надійно кріпиться край гумки. При цьому на суші треба залишити невелику частину волосіні. Як тільки вантаж торкнеться води, можна відпустити всю гумку і певну кількість волосіні.

Досвідчені рибалки в якості грузила завжди вибирають найбільш довге і важке. Таке величезне можна виготовити своїми силами. Є ще "народний" варіант грузила, яке непогано витягується, але не застряє в мулі. Це пляшка з пластмаси, всередині якої знаходиться мокрий пісок.
В кінці риболовлі повідці легко знімаються і зберігаються окремо. Ну а гумку краще намотати на мотовильце зигзагом.

В основному судака ловлять на малька. Примітно, що для цього хижака не має значення, на живця або на мертву рибку ловити. Бажаємо успіху на рибалці!