Купівля човна для рибалки це завжди радісна подія. Навіть якщо цей плавзасіб найпростіший. Але гарне враження від риболовлі можуть зіпсувати контролюючі органи, які перевірять документи і права на човен. Але ж не можна забувати, що кожна човен повинна володіти своїм ідентифікаційним кодом, присвоєним їй при реєстрації. Але відразу варто зазначити, що ця процедура не така проста, як здається. У цій статті ми розглянемо тему як відбувається реєстрація човнів в Україні.

Які човни потрібно реєструвати?

Всі хто стикалися з даною процедурою знають, що реєстрація човнів в Україні - справа досить клопітка. Оформленню підлягають практично всі плавзасоби. Не потрібно реєструвати і привласнювати ідентифікаційний код тільки для гребних човнів довжиною не більше 2,5 метрів. Ну а такі плавстредства в обов'язковому порядку підлягають реєстрації згідно із Законом України.

  1. Байдарки, які витримують вантаж від 150 кг.
  2. Гребні човни, що витримують вантаж від 100 кг. Їх матеріал може бути різний, пластик, дерево, метал.
  3. Безмоторні гребні надувні човни, що витримують вантаж від 225 кг.
  4. Всі човни з мотором незалежно від потужності і вантажопідйомності.

Всі власники маломерок перед виходом на воду на своєму човні повинні ознайомитися з Українськими правилами про використання водного транспорту в країні.

Порядок реєстрації та документи

Загалом, весь процес реєстрації човнів виглядає так:

  • збираються потрібні документи;
  • їх потрібно відправити до відповідного реєструючого органу в Київ;
  • якщо всі довідки в порядку, то вже через місяць вам надішлють дозвіл на проходження технічного огляду;
  • врахувуються всі вимоги до комплектації, тут звичайно ви сильно здивуєтеся, так як повинні бути вогнегасник, цвяхи, рятувальний круг, сокира, пожежне відро, бінокль і інше.

Після проходження огляду довідки знову вирушають до Києва і максимум через 3 місяці приходять готові документи.

Але список документів може змінюватися в залежності від того, яке плавзасіб оформляється.

Реєстрація надувного човна

Для нього потрібно зібрати наступний список.

  1. Заява.
  2. Чек про куплений товар, до товарного чеку додати копію, завірену печаткою продавця. Зазвичай це робиться відразу при покупці. Підійде платіжка з банку з копією.
  3. Документ із заводським номером плавзасоби і його назвою. Також потрібна копія документа з печаткою того, хто продав товар.
  4. Оригінал договору купівлі-продажу та сертифікат на товар.
  5. Копія довідок про сплату податків і про держ. реєстрації.
  6. Довідки про сплату за першу реєстрацію і про відсутність арешту.
  7. Ксерокопії паспорта та коду.

Важливо! Фахівці магазину «ЦЕ» попереджають, що якщо ви плануєте купити надувний човен за кордоном, то завезти і оформити потрібно за всіма правилами законів України. Не забудьте до всього вищепереліченого списку додати вантажну митну декларацію.

Якщо плавзасіб куплено у дилера, то додайте до всього дилерський договір. Краще купувати човен без посередників, так як договорів потрібно зібрати стільки ж, скільки і посередників.

Ось які документи потрібні для нового мотора.

  1. Платіжка або чек.
  2. Копії довідок про сплату податків і про держ. реєстрації Продавця.
  3. Договір по факту купівлі-продажу.

Подаються ці документи разом з документами на човен.

Документи для надувного човна б / у з мотором

Щоб позбутися від усіх турбот по оформленню документів можна аналогічно як з покупкою машини вирішити питання за допомогою довіреності. Її потрібно завірити нотаріально. Але довіреність буде діяти тільки до того, як вийде термін дії суднового квитка.

Тому з іншого боку спокійніше буде зареєструвати б / у моторку повноцінно. Реєстрація надувних човнів з мотором вимагає збору таких довідок.

  1. В першу чергу заяву.
  2. Договір про проведену операцію купівлі-продажу і документи на покупку.
  3. Акт оцінки човна. Такий документ видає нотаріус, у якого є право на оцінку рухомого майна.
  4. Заява на зняття човна з обліку і на витяг застав з реєстру.
  5. Копії ідентифікаційного коду, паспорта.

Коли зібраний весь пакет довідок потрібно обов'язково оплатити податок і мито в 5% від вартості покупки. Після доведіть, що ви все оплатили, приклавши до підшивці документів чеки. Після цього можете вважати, що процес реєстрації позаду.

Важливо! Під час покупки старої човна дізнайтеся, а ще краще перевірте, чи була вона спочатку зареєстрована за всіма правилами законів України. Якщо відповідь негативна, то всі потрібні папери для реєстрації зібрати у вас не вийде. А це означає, що вам регулярно доведеться виплачувати штрафи, які перекриють вигоду покупки.

Фахівці «ЦЕ» попереджають що незалежно від того, якої потужності мотор встановлений на човен, для її управління потрібно отримати права. Зробити це потрібно бажано перед тим, як зареєструвати човен. Для човнів без мотора права на керування не потрібні.