Найбільш вдалим сезоном для лову риби фідерними вудилищами є, звичайно ж, літо. Взимку намет не поставиш, коропа не зловиш, та й місць, де ловити стає значно менше. Тому теплий період року - найкращий час для риболовлі. Але і влітку можуть бути свої нюанси. Так, головними перешкодами для завзятих рибалок можуть служити домашні справи: городи, відпочинок з сім'єю (якщо сім'я не любить риболовлю), справи по дому (які можна зробити тільки в літній період, наприклад, ремонт). Але, не дивлячись на це, завзяті рибалки все одно зможуть викрутитися та знайти час для того, щоб вирватися на риболовлю та половити сазанчика.

Фідер, як спосіб лову риби, вперше з'явився в Англії. Головною особливістю фідера є наявність на кінчику вудки гнучкого кінчика для індикації клювання. Кінчик, або його офіційна назва «квівертип», не повинен бути довжиною не менше 35 см. Він може бути змінним, або стаціонарно впаяним в вудилище. Сама по собі ловля фідером не має поплавця, а тому для реєстрації клювання, як уже було сказано вище, використовується фідер. При клюванні під тиском рухів риби він починає згинатися. Для того щоб рибалка зміг побачити цей рух, фідер фарбують в яскраві кольори. Додатково чіпляється дзвіночок, який при клюванні створює звуковий сигнал.

Як правило, фідерне вудилище має довжину близько 4 метрів, по всій довжині розташовані кільця для шнура. На кінці шнура знаходиться прикормка, грузило і гачок. За технічними характеристиками варто додати, що діаметр шнура вибирається від 0.05мм до 0.3мм, залежно від очікуваного навантаження.

Якщо говорити про тест, то всього виділяють 5 типів фідерних вудилищ: ультра лайт фідер (пікер), лайт фідер, медіум фідер, хеві фідер і екстра хеві фідер. Всі вони відрізняються по висхідній величині можливого навантаження фідера: від 10 до 300 грамів.

За структурою, фідерні вудилища відрізняють ступенем вигину. Вигинання, головна фішка фідера, що дозволяє не тільки фіксувати клювання, але й вивуджувати досить велику рибу.

Перший тип: швидкий лад (Fast). У ньому гнеться тільки верхівка. Ідеально підходить для новачків. Також дозволяє підняти велику рибу, або, якщо риба заплуталася у водоростях, вивудити її з них.

Другий тип: повільний лад (Slow) - гнуться одночасно всі коліна вудилища. Якщо риба велика і сильна, то ця гнучкість дозволяє, як зберегти від розриву шнур, так і цілісність самого вудилища.

Третій тип: складний лад (Progressive) є найцікавішим типом фідерного вудилища. Місце вигину в ньому залежить від величини навантаження. Тобто, згинається тільки частина вудилища. Так, при малому навантаженні згинається тільки верхівка, а при сильній - все вудилище.

За матеріалом виготовлення, кращими вважаються карбонові вудилища. На другому місці - углеволокно.

Фідер - це задоволення не для простаків. Рибак, поважаючий себе, завжди буде прагнути мати у своєму арсеналі фідерне вудилище, адже воно дозволяє ловити рибу різної вагової категорії. За кордоном, та й в нашій країні, часто проходять змагання з фідерного спорту. Так, наприклад, в 2011 році в Італії рибалки з України вибороли на цих змаганнях срібло і бронзу.

Нагадуємо, що купити якісне фідерне вудилище можна в нашому інтернет-магазині «ЭТО».