Ехолот - прилад багатофункціональний. Він дає можливість побачити рельєф дна водойми, засікти рибу, визначити швидкість руху, температуру води і частково спрогнозувати погодні зміни, що, погодьтеся, важливо.

Принцип функціонування ехолота

У системному блоці формується електричний імпульс, який потім надходить на датчик, розташований у водоймі, а той у свою чергу трансформує електричний імпульс в ультразвукову хвилю, що йде перпендикулярно поверхні води. Дійшовши до дна водойми, хвиля відбивається і повертається у вигляді звукового сигналу, який знову трансформується в електричний. На своєму маршруті хвилі стикаються з різними перешкодами - водорості, рибки, камені тощо, які відображаються на моніторі самого приладу, або на екрані смартфона, пов'язаного з датчиком.

Слід враховувати швидкість руху човна, що сприяє нормальній експлуатації ехолота, діапазон якого - від 10 до 80 км / год для сучасних приладів. Також важливу роль відіграє розширення екрану ехолота. За логікою, більш точне розширення дозволяє створити більш точну картинку, і ехолоти з роздільною здатністю 160 пікселів вважаються цілком прийнятними, а прилади із 320 пікселів - навіть більш, ніж оптимальними.

Робочі параметри ехолота, що потребують уваги - пікова і середня потужність, кут охоплення і частота випромінювання датчика.

- Пікова потужність - максимальна потужність виробленого імпульсу.

- Середня потужність - без коментарів.

Склавши співвідношення пікової та середньої потужності, з'ясовуємо, що чим це співвідношення нижче, тим на більшій швидкості можна експлуатувати ехолот.

- Кут охоплення: щоб отримати більш точну картинку рельєфу дна, намагайтеся вибирати ехолоти з меншим кутом охоплення, оскільки на ділі сигнал поширюється нерівномірно, і, дійшовши до периферії, потужність істотно знижується, що в результаті показує неточне відображення.

- Частота випромінювання датчика: сьогодні на ринку представлені моделі з частою 50 і 200 кГц. Плюс ехолотів 50 кГц - кут охоплення і глибина ехолокації - ширше, але розширення та ідентифікація об'єктів - нижче, і перешкоди ... Прилади 200 кГц застосовуються на меншій глибині і діапазоні, проте при цьому швидкість руху може бути більшою, засікаються більш дрібні об'єкти, більш стійкі до перешкод.

Що ще може робити ехолот?

Сьогодні цей прилад вже не тільки здатний діагностувати рельєф і глибину водойми, структуру дна, температуру води, а також може визначати розміри рослинності і живності, швидкість плавзасобу і дистанцію.

В ехолоти також вбудовується барометр, завдяки чому вибудовується графік зміни тиску, і таким чином можна стежити за погодою. Якщо тиск різко знизився, слід готуватися до погіршення погодних умов.

Вбудований або зовнішній GPS навігатор показує на екрані швидкість, відстань, час, координати шляху. В ехолота з GPS навігатором повинна бути вбудована пам'ять, що дозволяє записувати координати потрібних точок, глибину, пройдений шлях, а також складати карти, якщо у Вас - GPS картплоттер.

В нашому інтернет-магазині риболовних снастей «ЭТО» Вам допоможуть підібрати оптимальний варіант ехолота під Ваші цілі, можливості і переваги в риболовлі.