Досвідчений рибалка чудово знає, що для певного виду риболовлі є своє спеціальне вудилище, від якого залежить успішність всього процесу. Вудилище - це складова частина вудки, яка є найважливішим елементом рибальської снасті.

На сьогодні існує величезна кількість різноманітних вудилищ. Найбільшою популярністю серед них користуються коропові, спінінгові та фідерні вудилища. Варто розібратися, в чому їх особливості, що спільного і відмінного між ними є.

Коропові вудилища

Досвідченим рибалкам добре відомо, що короп дуже хитра і сильна риба, яка легко може залишити рибака з переламаним вудилищем. Тому для коропового вудилища особливо важлива міцність снасті, що дозволяє без особливих зусиль впоратися навіть з екземплярами, більше 20 кг. Не менш важлива характеристика коропових вудилищ - це їх далекобійність. Так як, короп досить полохлива риба і рідко підходить до берега, оснастку необхідно закидати не менше ніж 100 метрів. Коропові вудилища мають велику довжину, яка варіює від 3,30 до 4,20 метрів, адже чим більша довжина вудилища, тим далі буде закид. Вудилище має якісні кільця, діаметр першого зазвичай становить 40-50 мм, що сприяє максимальній дальності закидання.

Спінінгові вудилища

Спінінгові вудилища значно коротші від інших, це зроблено спеціально для того, щоб рибалці було зручно закидати приманки як і з човна, так і з берега. Спінінгова рибалка відрізняється своєю активністю, адже спінінгістові необхідно досить часто перезакидувати вудилище. Саме тому для цього виду вудилища велике значення має його легкість.

Спінінги, втім, як і фідерні вудилища, мають три головних показники: тест, довжину і стрій. Тест вудилища свідчить про критично допустиму вагу навантаження. Стрій характеризує те, як вудилище гнеться під навантаженням. Ну, а розшифрування показника довжини, гадаю, не потребують навіть найменш досвідчені рибалки. У спінінга, щоправда, немає таких чутливих вершинок, як у фідера, але вони йому й не потрібні, адже рибалка постійно тримає спінінг в руках, тому добре відчуває, коли риба клює.

Фідерні вудилища

Фідерні вудилища продовжують завойовувати повагу рибалок-донників - любителів фідерної риболовлі. Це зовсім не дивно, адже фідерне вудилище має гнучку і дуже чуйну вершинку, яка служить чудовим сигналізатором клювання. Часто, фідерні вудилища оснащені фідерними годівницями з парою-трійкою гачків на повідках, застосовують їх при ловлі ляща, сазана, головня і т.д. як на течії, так і в стоячій воді. Найпоширеніші фідерні вудлища мають довжину 3.6-3.9 м. З їх допомогою приманка закидається на досить великі відстані.

Головною відмінністю фідерного вудилища від спінінгового є присутність дрібних пропускних кілець у великій кількості, які відрізняються змінюваними вершинками, що призначені для різних по вазі годівниць. Змінювані вершинки відрізняються один від одного жорсткістю і слугують для того, щоб рибалка мав можливість підібрати найкращий варіант співвідношення між вагою годівниці і сигналізацією клювання.

Відмінності спінінга, фідера і коропового вудилища досить істотні – усі вони призначені для різних видів риболовлі. Фідер після закидання залишається на підставці, в той час як спінінг постійно тримають у руках, працюючи при цьому з котушкою. Зазвичай, фідер значно більший по довжині і вазі, ніж спінінгове вудилище. Головна відмінність коропового вудилища від спінінга і фідера полягає в тому, що воно використовується для лову більш важких видів риби.