Котушка - пристосування, на яке за допомогою ручки намотується рибальська волосінь. Визначення просте, а штука потрібна. І недооцінювати її не варто. За допомогою хорошої котушки можна закидати наживку до 100 м. Крім того, шанси спіймати велику рибу значно вище з якісною котушкою.

Спочатку рибальська котушка використовувалася як пристосування для зберігання запасу волосіння на вудці. Потім котушкою стали користуватися при вивудженні. Важко уявити сучасну вудку без котушки, будь-то аматорська або професійна. Спінінг без якісної котушки? Нонсенс.

Довжина намотуваної на котушку волосінні - від 30 до 400 м. Виділяють інерційні, безінерційні та мультиплікаторні котушки. Для виробництва рибальських котушок і деталей до них використовуються найрізноманітніші матеріали - від пластмаси та металу, до графіту і кераміки.

Типи риболовних котушок:

1.    Інерційні проводочні котушки - прототипом є звичайнісінька рибальська котушка. Такі котушки роблять з легких металів, композитів, пластика. Розмір шпулі в таких котушках не перевищує 50-60 мм або 120-200 мм (сомові шнури). Оснащення риболовних котушок - це може бути і глухе гальмо (закріплення барабана в потрібній позиції), гальмо фрикційне (опція примусового сходу волосіння), або гальмо зворотного ходу («тріскачка»). Даний варіант є оптимальним для любителів: забезпечується потрібний запас волосіння, виживання улову, та й у ціновому відношенні також є цілком прийнятним.

2.    Інерційні котушки для нахлисту - не дуже поширені, оскільки даний тип лову має свої обмеження (тип течії - бистрина, приманка - мухи, бабки, коники, період лову - липень-серпень, результат - невелика риба). Використовуються невеликі котушки діаметром 4-7 см, волосінь - до 20 м.

3.    Інерційні мультіплікаторні котушки. Досить складні, однак, ефективні та надійні у використанні. Володіють широким діапазоном функцій: автоматичне пригальмовування і намотування, гальмування зворотного ходу, визначення позиції рибалки за допомогою GPS-навігації та супутникового зв'язку. Конфігурація мультиплікаторних котушок забезпечує легкі і далекі кидки, вони надійні і потужні, проте в ціновому плані залишаються досить елітними. Передавальне число становить порядком 3-7 оборотів (співвідношення оборотів ручки і шпулі). Завдяки фрикційному гальмуванню вдається уникнути заплутування волосіння при закиданні. Зверніть увагу, що фрикційне гальмування настроюється під конкретну вагу закидання. Забезпечує потужну, надійну та якісну ловлю.

4.    Безінерційні котушки - накращий варіант, як для простої вудки, так і для спіннінга. Запобігає заплутуванню волосіння. Корпус шпулі в таких рибальських котушках може бути закритим, напівзакритим або відкритим. Зверніть увагу на дані, зазначені на корпусі котушки: а саме - співвідношення діаметру і метражу волосіння, що підходить під даний тип котушок, а також вага закидання і його дальність. Відмітка "Long Cast" говорить про можливість закидання на далекі відстані, під які потрібні конусоподібні шпулі, виконані з графіту (зменшує тертя волосіння об шпулю). Абревіатура ATS говорить про те, що дана рибальська котушка обладнана системою, яка знижує закручування волосіння. Безінерційні котушки поступаються за потужністю мультіплікаторній.

У нашому рибальському магазині «ЭТО» Вам допоможуть підібрати оптимальний і ефективний варіант рибальської котушки під Ваше вудилище, переваги в риболовлі і бажану здобич.

Приємної та вдалої рибалки!