Ловля щуки на живця в зимовий період починається вже в грудні, якщо заморозки міцні і лід вже трохи зміцніє так щоб по ньому можна було ходити без побоювання. Не варто забувати про пешні, щоб промацувати дорогу перед собою. Більшість рибалок ловить щукою взимку саме на живця. Так більше шансів забезпечити улов (ловля на блешню менш стабільна, щука не хоче клювати на таку наживку взимку). Примітно, що навіть правильну наживку щука може проігнорувати. Для цього бувають різні причини:

  • погане місце для лову;
  • груба оснащення;
  • погано насаджений живець;
  • несприятлива погода.

Снасті для зимової ловлі

Існує два методи лову щуки на живця - стаціонарний і мобільний.

Ловля щуки на жерлиці відноситься до стаціонарного способу. Це стандартна котушка з волосінню в 0.5 мм, оснащеної грузилом 6-9 грам, повідцем і подвійним, одинарним або потрійним гачком. Якщо говорити про гачку, то думки фахівців в цьому питанні різняться. Одним зручніше ловити на трійники, іншим на одинарні моделі. Купити їх можна у нас в магазині.

Вся зимова снасть кріпиться до основи у вигляді стійки, триноги, округлої майданчики тощо. В ролі сигналу, а також приладу, що фіксує оснащення на потрібній глибині, використовується тонка пластина з прапором. На початку, перш ніж встановити жерлицу, варто відміряти глибину під лункою. Для цього знадобиться грузик в 50-60 грам. Він кріпиться волосінню до пробці, до якої чіпляється гачок снасті. процес:

  1. Грузик занурюється в воду, потім піднімається на 20-30 см.
  2. У цьому положенні снасть зупиняється пластиною з прапором, а волосінь дістається руками з отвору. Далі знімається вантаж, нажівляется живець і пускається в лунку.
  3. Він сам повинен дійти до потрібної глибини, щоб снасть НЕ перехлюпувала волосінь.
  4. В кінці залишається затемнити отвір, перевірити хід волосіні і чекати.

При вивудженні доведеться врахувати силу опору щуки, особливо при відсутності металевого повідця. Простіше віддати їй шматок волосіні, а далі знову тягнути рибу до лунки. Ми радимо в світлий час доби прикрити і не відкривати лунку до останнього, щоб зубастий хижак не злякався світла і не зірвався.

При роботі з масивної щукою фахівці нашого магазину рекомендують застосовувати спеціальний багор. Як правило, жерличной ловля потребує застосування декількох снастей. Успіх залежить не від числа ставок, а від місця і спорядження жерлиці.

Мобільна ловля на увазі використання однієї вудки, оснащеної в такому ж стилі, тільки в ролі сигналу задіяний кивок або поплавок. Тут рибалка шукає улов по черзі в кожній лунці, і багато що залежить від його майстерності.

Живець

Як показує наш досвід, при лові щуки на живця взимку самий «уловистий» варіант - використовувати живця з того ж водойми, що і щука. Багато рибалок купують карасиків, проте вони і не дуже активні. Крім того, улов буде набагато краще, якщо живець буде з того ж водойми з тієї причини, що щука звикла до такої видобутку, і живець буде «тікати» від хижака, а не пасивно плавати ігноруючи незнайому небезпека. Його можна знайти на мілинах, спадах глибин і ін.

Живця можна насадити звичайним способів - наколюванням гачка на спинний плавник. Цей метод особливо ефективний при лові на окуня, коли здобич не боїться. Інший варіант - наколювання за губу. Рибалки заводять поводок без гачка через зябра в рот живцеві, а далі встановлюють гачок.

Сподіваємося дані поради допоможуть вам зловити не одну щуку на живця в прийдешньому зимовому сезоні!