Багато рибалок впевнено в тому, що на Бойл короп практично не ловиться. Однак професійні короп'ятники впевнені в зворотному. Саме ловля коропа на бойл приносить їм хороші результати.

Такий вид приманки є простим кулькою з тіста діаметром близько 10-25 мм. Виготовляється він із застосуванням спеціальних добавок. Їх можна приготувати самостійно, але як показує досвід фахівців магазину «ЦЕ», самостійне виготовлення часто не приносить бажаного результату, так як часто якість підводить.

Види бойлов

Ця приманка в першу чергу розрізняється за ступенем температурної обробки. Саме від цього залежить її плавучість. Отже, їх поділяють на три види.

  1. Потопаючі.
  2. Плаваючі.
  3. Нейтральної плавучості.

Перші застосовують в основному для риб, які годуються з дна. Саме вони найбільше підійдуть для коропа. Також на них ловлять ляща або використовують як прикорм.

Плаваючі зазвичай використовують з тонучими. Така приманка називається «сніговик». Вона стає більш цікавою, так як кулі різні за своїм складом і кольором.

Нейтральні підійдуть для полювання на будь-яких риб, не тільки коропа. Причому з такими можна ловити в водоймах з мулистим або пророслим дном. Вона не тільки не ховається в мулі, а й легше заковтується рибою.

Але крім цього для лову коропа на Бойл існують окремі «сиплящіе» варіанти. Їх особливість полягає у тому, що вони не проварені, а просушені. Потрапляючи в воду, робоча суміш розчиняється, утворюючи хмару з дрібних частинок. Такі кулі не застосовують як основний наживки, а використовуються разом з тонучими бойлами. Так рибалка стане більш ефективною.

Монтаж і оснащення

Фахівці магазини «Це» стверджують, що для лову коропа волосяна оснастка підійде найкраще, це означає, що наживка кріпиться на волосінь поруч з гачком. Цей спосіб розроблений англійськими рибалками. Короп відрізняється своєю обережністю. Він постійно приманку спочатку обмацує, тільки переконавшись в її безпеки - ковтає. Це означає, що якщо короп виявить гачок, він відразу його виплюне. Сам монтаж власний оснащення різний. Однак є найефективніші способи, з яких вибирає завзятий рибалка.

  1. Безвузлову. Це простий метод без додаткових пристосувань.
  2. Зворотний удар. Тут відразу кілька методів. В цьому випадку при спробі риби позбудеться від гачка, він ще більше врізається в її губи. Найкраще в цьому випадку підійде варіант «метелик».
  3. D-Rig. Ця схема вважається однією з найбільш ефективних. Бойл з гачком мають найбільшу амплітудою при спробі їх виплюнути.
  4. Жорстка. Тут бойл знаходиться якомога ближче до гачка.

Для більшої ефективності при ловлі коропа на Бойл можна використовувати активатор клювання.

Розміри і кольори бойлов для лову коропа

Розміром такої снасті варто приділити особливу увагу. Величина безпосередньо залежить від розміру бажаної риби. Кульки до 10-ти мм не підійдуть для лову коропа. Але на них добре ловляться карась, язь, лящ і інша дрібна риба.

Для такого хижака краще використовувати кульки від дванадцяти мм. Бойл близько 12 см привертають увагу риби в період слабкої її активності, коли короп недалеко відходить від своєї ями. Ну а наживку великого діаметра для коропа використовуйте на протязі. Саме там у нього немає часу довго думати. І велику наживку він заковтує, що не випробувавши її.

Що стосується кольору, то тут не можна сказати однозначно. Але фахівці магазину «ЦЕ» з власного досвіду сміливо стверджують, що світлі тони Бойлів: салатовий, білий, рожевий, підійдуть для глибоких водойм з чистим дном. Ну а якщо дно мулисте або заросле, то колір приманки не так важливий. У товщі води яскраві кольори, наприклад помаранчевий, червоний або жовтий привертають увагу. Якщо в оснащенні є сиплящіе Бойл, то насадок кулі не повинні відрізнятися від них ні запахом, ні розміром, ні кольором.