Короп - сильна риба. В основному при лові в нашому регіоні трапляються екземпляри близько 12 кг. Довжина такої риби до 1 метра. А взагалі, бувають і зовсім гігантські екземпляри - близько 50 кг. Одним з видів коропа є сазан. Сазан - річковий прісноводний вид коропа, якого часто розводять у своїх водоймах. Та й більшість коропів росте в штучних водоймах. Так вийшло, що розведення риби вперше з'явилося в Китаї, і вже потім було прийнято європейською цивілізацією. У ставках поміщиків і озерах біля палаців графів і баронів розводили рибу. І короп серед них був королем. Можливо, завдяки своїй масі, а можливо - віку. Книга рекордів Гіннеса повідомляє про коропа, вік якого досягав 228 років.

Останнім часом таких "дорослих" коропів стає все менше. Причин тому багато. За останнє сторіччя, завдяки технічному прогресу і багатьом війнам, що пройшли на Європейській території, відбувалося просто масове знищення даної риби: забруднення навколишнього середовища відходами шкідливих виробництв, меліорація і зміна ландшафтів (висушування річок і озер), браконьєрство (ловля динамітом, електрикою, хімією). Варварське відношення до природи, стало головною причиною зниження віку коропа від 200 років (по книзі рекордів Гіннеса, а хто знає, скільки років вони дійсно жили раніше) до сучасних 30 років.

Справедливості заради варто відзначити, що існує багато карпятників з кодексом "зловив - відпусти". Суть такої риболовлі зводиться просто до спорту. Зловив, зважив, сфотографував, замазали і дезінфікували ранки і назад у воду - хай живе. Однак, навіть при такому лові, потім спійманого коропа іноді знаходили мертвим. Він гинув від перенесеного стресу. Це невелика ланка рибалок, які відносяться до коропової ловлі як до спорту і люблять природу. Вони мають головне правило - "не нашкодь". Або як ще кажуть: "головне - безпека риби".

Безпека риби зводиться до того, щоб не користуватися засобами, які можуть травмувати рибу або спричинити за собою її безглузду смерть. Так, при використанні гачків, краще не використовувати тип гачка "банан", оскільки він ламає і кришить щелепу риби, викликаючи рясні кровотечі. Потрібно зауважити, що посаджений на гак короп - це ще не гарантія його лову. Вивудити рибу і довести до берега - так само складно, як і дочекатися поки риба клюне. Звідси природно випливає, що риба часто зривається. Безпека в даному випадку зводитися до правильно організованого оснащення. Грузило з повідцем повинно бути прикріплено так, щоб у разі обриву повідця, короп зміг сам позбутися гачка.

Коропові вудилища для вивудження такої великої риби дещо відрізняються від фідерних. Основний ухил робиться на їх потужність. Для вивудження такої великої риби гнучкий фідер просто не підійде. Коропові вудилища вибирають в залежності від водойми. В середньому, вони мають довжину близько 3.6 метра. Містять кільця для волосіння, а також можуть складатися як з двох, так і з трьох частин. Зустрічаються також телескопічні вудилища, але вони менш надійні для лову трофейного коропу. При виборі вудилища краще керуватися правилом - чим менше стиків, тим краще. До речі, в нашому магазині «ЭТО» - великий вибір якісних коропових вудилищ. У нас можна підібрати і купити карповое вудилище, яке вже завтра допоможе зловити коропа!

Серед рибалок досі ходять суперечки, як правильно називати снасті для лову коропа - короповим вудилищем або спінінгом. У кожному разі, вудилище спінінга - це одна з народних назв того ж коропового вудилища. Ще хотілося б зауважити, що за рахунок більш міцного корпусу вудилища, можна використовувати більш важкі груза, а отже далі закидати прикорм. Так, на відміну від фідерного вудилища, де дистанція коливається від 50 до 100 метрів, коропове вудилище закидається від 100 до 150 метрів.