Безумовно, для рибалок, як початківців, так і професіоналів по праву бажаним трофеєм є така хижа риба як щука. Ловити її можна практично двадцять чотири години на добу. Але як показує особистий досвід фахівців магазину «ЦЕ» в кожному ставку або водоймі, з якому вона водиться, період активності щуки різний. Наприклад, в озерах ця риба більш активна вранці в гарну безвітряну погоду. Якщо вітер середній, то щука клює найкраще в обідню пору. Знати звички своєї здобичі - це важливо. Але щоб ловити її дійсно цілодобово, потрібно знати, як підібрати під себе снасті для лову щуки.

Особливості вибору снастей для щуки

В теорії вибрати снасті на щуку не складно. Вона клює практично на всі приманки. Щука - це прісноводний хижак. Вона може досягати значних розмірів. Варто зазначити, що ця риба відмінно ловиться саме на спінінг. Але неважливо, за допомогою яких снастей ловити щуку, традиційних або сучасних, головне правильно їх скомплектувати і використовувати. Кращі снасті для щуки в загальному поділяють на кілька видів.

  1. Живцові.
  2. Спінінгові.
  3. Природні.
  4. Штучні.

Живцові снасті

Можна успішно зловити щуку на живцові снасті, але недосвідчені рибалки часто вибирають не підходять пристосування. Досвідчені фахівці стверджують, що найкращі варіанти живцовую снастей для упіймання щуки це:

  • поплавочние вудки або «жівцовка»;
  • гуртки і жерлиці.

«Жівцовка» є ідеальним пристосуванням для лову щуки, як з берега, так і з човна. Чим більше риба, на яку ви полюєте, тим жорсткіше і міцніше повинно бути вудилище. Фахівці магазину «ЦЕ» попереджають що найкращим чином дана снасть працює в водоймах, що мають хороші умови зимівлі і там, де мало інших рибалок. Тому на широко відомих місцях такий спосіб навряд чи спрацює.

Якщо планується рибалити прямо з берега, то оптимальна довжина самого вудилища повинна бути не менше 2,7 і не більше 3,3 метра. Якщо передбачається ловити з човна, то не менше 2,1 і не більше 2,4. Вудка оснащується потужною котушкою з хорошим запасом волосіні. Зверніть увагу на товщину волосіні, ми рекомендуємо використовувати 0,3-0,4 мм. Запасіться металевим повідцем довжиною до 50 см. Для зняття хижака з гачка, поплавком і грузилом вантажопідйомністю до 10 кг. Важливо, якщо обраний одинарний гачок, то візьміть великий, а якщо подвійний, то шлях буде поменше. Але обидва гачки повинні бути виготовлені з товстого дроту, уникайте дешевих варіантів які можуть зламатися.

Жерлиці і гуртки є класичними снастями для лову щуки в «пасивному» режимі. Краще застосовувати відразу 5-10 різновидів. По суті це одна і та ж снасть, відрізняється тільки принцип її установки. А працює вона кожен раз схожим чином. У складі жерлиці або гуртка є монолітна волосінь довжиною до 30-ти сантиметрів. На основну волосінь встановлюють ковзне грузило, а на кінці повинен бути прив'язаний гачок з повідцем. Якщо обрані жерлиці, то волосінь треба намотати на рогатку і підвісити на гілку. У гуртка є канавка, де зберігається безпосередньо сама волосінь. Щука заковтує живця з гачком, єдина складність - потім важко дістати його з черева.

Спінінгові снасті

Оснащувати спінінг потрібно в залежності від того, як передбачається вивуджувати рибу. Дуже часто щука відмінно реагує на нешвидко, а головне рівномірне підведення. Наші фахівці рекомендують використовувати такі снасті для лову шукі як підводки твистеров і виброхвостов. Часто успішна підводка «сходинка». Якщо обрана ультралайтових рибалка, то спінінг краще вибрати трохи легше і коротше до 2,4 м. І маленькі приманки. А при великих принадах краще використовувати великий спінінг.

Природні приманки

У кожній водоймі потрібно враховувати вибір видобутку щуки. Наприклад, в річці видобутку багато, а в ставках і озерах вибір живця може обмежуватися 1-2 видами риб.
Карась є найпопулярнішим і дієвим живцем. Такий живець відмінно підійде для початківців рибалок, так як він разюче живучий. Плотва теж вважається однією з улюблених риб хижачки. Щука рідко її кидає, якщо вже схопила.

Штучні

Ловля щуки при правильному виборі штучних приманок може доставити масу яскравих емоцій. Щука відмінно ловиться практично на всі штучні приманки. Головне враховувати пору року. Наприклад, навесні після нересту щука голодна, тому для неї в цей час підійдуть:

  • колебалки;
  • блешні обертові;
  • силіконові приманки.

Влітку щука відмінно клює в трав'яних заростях, тому для риболовлі підійдуть:

  • поппера;
  • поверхневі воблери;
  • незачіпляючіся спіннербейти.


Восени при полюванні на щуку відмінно підійдуть джінговие приманки, наприклад віброхвости, твістери. Фахівці магазину «ЦЕ» стверджують, що саме восени найкраще користуватися ступінчастою підведенням приманки.
Взимку по першому льоду, коли хижачка особливо активна ефективно стрімке блеснение. Якщо хочете зловити велику щуку, то і приманки повинні бути великими.

Збільшити клювання

Кожен рибалка крім основного спорядження і снастей озброюється приманками для збільшення клювання. Щука клює на різні способи лову та снасті. Збільшити клювання можна десятками способів. Наведемо найбільш ефективні.

  1. Використання приманок на основі феромонів.
  2. Активатор кльову. Така добавка з феромонами працює зазвичай краще за інших як в теплій, так і холодній воді.
  3. Підвищення чутливості снасті.